Relatieproblemen door ontrouw
Het is heel normaal dat je in je leven, naast het contact met je partner, ook contact hebt met andere mensen – familie, vrienden, buren, collega’s en sportmaatjes. Met de één heb je een goed gesprek, met de ander sport je wekelijks met plezier. Het is zelden zo dat mensen al hun behoeften uitsluitend vinden binnen hun relatie. Sociale contacten buiten de relatie vormen dan ook vaak een waardevolle en gezonde aanvulling. Maar zodra een afspraak over wederzijdse trouw wordt geschonden, raakt het vertrouwen in de relatie beschadigd en ontstaan er relatieproblemen.
Relatieproblemen door ontrouw
Ontrouw, ook wel vreemdgaan, overspel of ‘een ander in het spel’ genoemd, is een zwaarbeladen en gevoelig onderwerp dat een grote impact kan hebben op je relatie. Bij Relatietherapie 033 spreken wij veel stellen met relatieproblemen. In zeker 30% van deze gesprekken speelt ontrouw een rol.
Binnen de meeste relaties is seksuele exclusiviteit een belangrijke afspraak: je hebt alléén seks met je partner, en met niemand anders. Juist deze afspraak maakt de relatie bijzonder. Met andere mensen in je leven heb je misschien een fijne band of leuk contact, maar met je partner deel je iets unieks. Op het moment dat deze exclusieve afspraak wordt geschonden door één van de twee, ontstaat er een vertrouwensbreuk. Dit kan leiden tot serieuze relatieproblemen.
Toch betekent vreemdgaan niet per se dat iemand wil stoppen met de relatie. De therapeuten van Relatietherapie 033 spreken regelmatig stellen waarbij ontrouw is ontstaan doordat iemand – soms onbewust – op zoek is naar iets wat hij of zij mist bij zichzelf, zoals erkenning of aandacht. In zulke gevallen is er niet altijd sprake van ontevredenheid over de relatie zelf.
Vreemdgaan kent dan ook veel verschillende achtergronden en dus ook uiteenlopende oorzaken. Voor het verwerken van ontrouw is het voor beide partners belangrijk om inzicht te krijgen in wat er precies aan de hand was. Speelden er dingen onder de oppervlakte, misschien zonder dat jullie het doorhadden? Had jij ergens last van waar je geen woorden aan gaf? Was je partner met andere zaken bezig? Wat speelde er tussen jullie? Welke patronen zijn er ontstaan, en hoe kijken jullie naar de toekomst?
Dit soort zelfonderzoek vraagt tijd en energie. Een open en eerlijke blik op jezelf én op je relatie is hierbij essentieel. De therapeuten van Relatietherapie 033 kunnen jullie begeleiden in deze zoektocht.
Van tevoren duidelijke afspraken
Een van de eerste vragen die de therapeuten van Relatietherapie 033 aan jou en je partner stellen is: “Wanneer is er volgens jou sprake van ontrouw?” Is dat wanneer een van de partners intiem contact heeft via WhatsApp met iemand anders? Gaat het om het geven van een knuffel of een kus aan een ander? Of is het pas ontrouw wanneer je partner seks heeft gehad met iemand anders? In veel relaties is nooit duidelijk besproken wat ontrouw precies betekent, waardoor er gemakkelijk misverstanden kunnen ontstaan. De therapeuten van Relatietherapie 033 helpen jullie om dit helder te krijgen en hier samen duidelijke afspraken over te maken.
Het CHH-programma
Op basis van de vele gesprekken met echtparen die de therapeuten van Relatietherapie 033 de afgelopen jaren hebben gevoerd, is het CHH-programma ontwikkeld. CHH staat voor de drie fasen die onderscheiden kunnen worden op het moment dat er spraken is van ontrouw binnen een relatie. CHH staat voor:
Crisisfase
Herstelfase
Herstelde relatiefase
Wanneer je samen met je partner het CHH programma in gaat, bespreken we in een x aantal sessies de volgende onderwerpen; waar nodig besteden wij meer of minder tijd aan een specifiek onderdeel:
- De ontdekking
- Omgaan met woede, piekeren en jaloezie
- Oorzaken
- Verbinding en intimiteit
- Gevolgen voor kinderen en de rest van je omgeving
- Doorbreken van ingesleten patronen
- Herstellen van kwetsingen
- Vertrouwen opbouwen
- Vergeven
- Opnieuw verbinden
Zijn jouw relatieproblemen niet ontstaan door ontrouw? Dan is er misschien discussie en ruzie aan vooraf gegaan. Dit start vervolgens vaak met het onbewust creëren van een afstand tussen jou en je partner. Lees er hier meer over.
Contactgegevens
Richard Loedeman
Relatietherapeut
M: 06-37228673
E: info@relatietherapie-033.nl
Praktijkadres:
De Brand 22
3823 LJ Amersfoort
Maartje Brok
Relatietherapeut
M: 06-39190913
E: maartje@relatietherapie-033.nl
Praktijkadres
Nijverheidsweg-Noord 60 B
Unit 60-38
3812 PM Amersfoort