Heeft relatietherapie zin na ontrouw?
Relatietherapie kan zeker zinvol zijn na ontrouw.
In mijn praktijk ondersteun ik regelmatig stellen waarbij ontrouw een rol speelt binnen hun relatie(problemen). Voor de meeste mensen is de definitie van ontrouw net weer iets anders. Sommige mensen spreken met elkaar af dat zoenen ‘nog net mag’; anderen vinden dit echt ver over hun persoonlijke grenzen gaan. Ik ga met jullie in gesprek over jullie eigen grenzen op het gebied van (on)trouw. Wat zijn de afspraken hierover binnen jullie relatie, hoe zijn jullie met deze afspraken omgegaan en vooral: hoe kunnen jullie hierna weer op een constructieve manier verder gaan. Ik doe dit door allereerst de ontstane emotionele pijn en verwarring aan te pakken. Vervolgens begeleid ik jullie in het verbeteren van de communicatie.
De volgende stap is het werken aan het herstel van het vertrouwen tussen jou en je partner. Als therapeut kijk ik op een objectieve manier naar trouw en ontrouw. De gesprekken worden door mij vanuit neutraliteit, op niet-veroordelende wijze, begeleid. De materie is namelijk vele malen complexer dan het uitsluitend vaststellen wie de zogenaamde ‘dader’ of wie het zogenaamde ‘slachtoffer’ is.
Waarom doet ontrouw zoveel pijn?
In tegenstelling tot vroeger wordt er tegenwoordig bijna altijd getrouwd vanuit liefde. De verwachtingen bij een relatie die vanuit liefde is aangegaan zijn vaak groot. Je hoopt dat jouw partner een waslijst aan behoeften gaat vervullen: die van zorgzaam maatje, vertrouweling, minnaar/minnares en die van lieve vader of moeder voor eventuele kinderen bijvoorbeeld. Wanneer deze liefde bedreigd wordt door ontrouw is er vaak sprake van een achtbaan aan emoties. Ontrouw voelt vaak als verraad. Het vreemdgaan schaadt jullie exclusieve verbintenis, van dat wat jullie relatie zo bijzonder maakt. De partner die bedrogen wordt, ervaart vaak dat de ontrouw schade toebrengt aan zijn of haar gevoel van eigenwaarde. Je bent immers niet meer de uitverkorene, the ‘one and only’, op het moment dat jouw partner overspel pleegt. Andersom geldt ook voor de partner die vreemdgaat: het is een periode van grote onrust met soms tegenstrijdige gevoelens. Ook voor hem of haar geldt dat er een fase van verwarring en pijn is aangebroken.
Waarom ligt ontrouw vaak gevoelig binnen relaties?
Ontrouw binnen een relatie is bijna altijd een gevoelig onderwerp. Binnen de meeste relaties is (seksuele) exclusiviteit een belangrijke afspraak. Juist deze afspraak maakt de relatie tussen twee mensen extra bijzonder. Naast de relatie met je eigen partner heb je met veel verschillende mensen in je omgeving contacten. Vrienden, familie, buren en collega’s: met uiteenlopende personen sta je in verbinding. Met iedere persoon is die relatie weer net even anders: met de ene vriend kan je goed praten en met die sportieve collega ga je bijvoorbeeld wekelijks hardlopen. Kortom, in je leven heb je relaties met verschillende mensen en op verschillende manieren. Zelden vinden mensen alles wat zij zoeken uitsluitend binnen hun eigen relatie. Contacten met anderen zijn dan ook een gezonde aanvulling op de relatie met de eigen partner. Op het moment dat de afspraak die jullie hebben gemaakt over trouw zijn wordt geschonden, ontstaat er een vertrouwensbreuk binnen jullie relatie. Ontrouw vraagt dan ook veel van een relatie, in meerdere opzichten. De uitdrukking ‘vertrouwen komt te voet en gaat te paard’ bestaat niet voor niets. Het schenden van de afspraken die jullie hebben gemaakt over trouw zijn, heeft vaak grote consequenties. Voor het ene stel is flirten met een andere persoon al een schending van het vertrouwen binnen de relatie. Andere stellen trekken de grens bij ‘echt’ vreemdgaan, bijvoorbeeld bij het daadwerkelijk hebben van fysiek contact met een andere persoon. Een ding blijkt steeds weer tijdens de gesprekken die ik voer: wanneer afspraken over trouw niet worden nageleefd ontstaat er een periode van grote onrust binnen een relatie. In mijn praktijk heb ik heb veel ervaring met het voeren van gesprekken met stellen over dit onderwerp.
Uit de praktijk
Het liegen vind ik nog het ergste, zegt Maartje. Kijk, dat Wim met een ander gezoend heeft, vind ik al heel erg, maar dat gelieg erover nog veel erger. Ik heb hem meerdere keren gevraagd of hij een ander had. Hij ontkende steeds opnieuw en heel stellig. Totdat ik op zijn telefoon al die WhatsApp berichten zag. Kan ik hem ooit nog vertrouwen?
Wat is de betekenis van ontrouw?
Vreemdgaan betekent lang niet altijd dat iemand weg wil gaan bij zijn of haar partner. Ik merk dat ontrouw ook voorkomt wanneer iemand – soms onbewust – eigenlijk iets bij zichzelf zoekt of mist. Bijvoorbeeld een stuk erkenning of aandacht. In dat geval staat het vreemdgaan niet altijd direct in verband met onvrede over de bestaande relatie. Daarnaast kan iemand een stuk onvrede over zichzelf voelen en vervolgens vanuit frustratie oplossingen zoeken ‘buiten de deur’. Het kan soms ook een manier zijn om een bepaalde leegte op te vullen. Soms blijkt dat iemand in de bestaande relatie – op een bepaald onderdeel – het gevoel heeft iets tekort te komen. Daarnaast zijn er mensen die verliefd worden op een ander terwijl zij tevreden zijn over hun eigen relatie én van hun huidige partner houden. Ontrouw komt op zeer verschillende manieren voor: de achtergrond ervan varieert enorm. Voor de verwerking van ontrouw is het voor beide partners belangrijk om te begrijpen wat de oorzaken zijn. Wat speelde er bij jou, bij je partner en wat speelde er tussen jullie? Welke patronen zijn er in jullie relatie ontstaan en op welke manier zien jullie de toekomst? Dit zelfonderzoek kost tijd en energie. Een open en eerlijke blik op jezelf en je relatie is hierbij van belang. Ik ondersteun jullie bij de gesprekken die wij hierover voeren.
Wat is de definitie van ontrouw?
De definities van wat nu eigenlijk ontrouw is lopen sterk uiteen. De vraag: ‘welke afspraken hebben jullie over (on)trouw gemaakt’ wordt dan ook behandeld in mijn ontrouw programma. Is zoenen met een andere persoon vreemdgaan? Het intensief chatten met een andere man of vrouw: zien jullie dit als ontrouw? En: wat is de reden achter het vreemd gaan? Ook zijn er verschillende soorten ontrouw; ik besteed hieraan aandacht tijdens de relatietherapie.
Komt ontrouw veel voor?
Regelmatig speelt ontrouw een grote of kleinere rol tijdens de gesprekken met stellen binnen mijn praktijk. Dit sluit ook aan bij officiële onderzoeken die zijn uitgevoerd naar overspel. Onderzoek naar dit onderwerp blijft overigens lastig, immers: hoeveel mensen spreken de waarheid over dit gevoelige onderwerp? Cijfers van het CBS uit 2016 sluiten overigens in goed aan bij de feiten over ontrouw die je hieronder vindt.
Uit Brits onderzoek* en uit onderzoeken* van de Nederlandse psycholoog Henk Noort blijkt:
- veel partners vergeven elkaar overspel: dit cijfer schommelt tussen de 76% en 96%;
- vaak wordt ontrouw niet ontdekt: dit is in ongeveer 60% van alle gevallen van overspel het geval;
- 25% tot 30% van de Nederlanders gaat wel eens vreemd;
- bij 30% van de scheidingen is overspel de hoofdreden;
- mannen en vrouwen gaan ongeveer even vaak vreemd.
Wat gebeurt er na de ontdekking – of het opbiechten – van overspel binnen een relatie?
Na de ontdekking of het opbiechten van overspel, komt jullie relatie vaak onder grote druk te staan. Jullie bevinden je in een ‘emotionele rollercoaster’; de relatie staat letterlijk te trillen op zijn grondvesten. Beide partners ervaren meestal een veelvoud aan gevoelens: boosheid, angst, jaloezie, schuld en soms schaamte. Ik hoor regelmatig dat de bedrogen partner het gevoel had ‘dat de grond onder zijn of haar voeten weg leek te zakken’ toen het bedrog uitkwam. Dit geldt ook voor de ontrouwe partner: hij of zij heeft te maken met een wirwar aan emoties. De gevoelens voor de persoon waarmee wordt vreemdgegaan kan hierin ook nog een rol spelen. Vanaf het moment dat de waarheid aan het licht is gekomen begint een nieuwe fase binnen jullie bestaande relatie. Er is iets beschadigd in de vertrouwensband; deze ‘kras’ op jullie gevoel van verbondenheid doet pijn en behoeft aandacht. Beide partners lijden onder deze fase in de relatie. Het kost veel moed en ook tijd om jullie relatie weer op de rails te krijgen. Er is veel werk te verzetten en succes is niet gegarandeerd. Toch wijzen cijfers uit dat ontrouw in ongeveer 76% tot 96% van de gevallen vergeven wordt. Ik kan jullie begeleiden in dit proces.
Contactgegevens
Richard Loedeman
Relatietherapeut
M: 06-37228673
E: info@relatietherapie-033.nl
Praktijkadres:
De Brand 22
3823 LJ Amersfoort